Καθημερινή Τραπεζική

Αγορά Ακινήτου:
Διακαής Πόθος ή Εφικτός Στόχος;

piraeusbank.gr

29 Σεπτεμβρίου 2023 | 5'

Τα τελευταία χρόνια η απόκτηση κατοικίας αποτελεί προτεραιότητα για όλο και περισσότερο κόσμο. Αν αναλογιστεί κανείς την αγωνία από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος του ενοικίου, ή ακόμη και την αβεβαιότητα ανανέωσης της μίσθωσης, η ιδιοκατοίκηση σίγουρα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας.

Η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, εφόσον υπάρχει ικανότητα αποπληρωμής, είναι εύκολη (η αίτηση γίνεται ακόμη και online για τους χρήστες ηλεκτρονικής τραπεζικής) και μπορούν να καλυφθούν όλες οι στεγαστικές ανάγκες (αγορά, ανέγερση, επισκευή κτλ). Υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ σταθερού ή κυμαινομένου επιτοκίου ή ακόμα και συνδυασμός τους (σταθερό για τα πρώτα έτη και στη συνέχεια κυμαινόμενο). Το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει σε 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ η μέγιστη διάρκεια φτάνει και τα 30 έτη.

Η επιλογή του προϊόντος (είδος επιτοκίου, διάρκεια κλπ) αποτελεί απόφαση του πελάτη, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του αναφορικά με την αποπληρωμή του δανείου. Ο εξειδικευμένος σύμβουλος της Τράπεζας ενημερώνει και απαντά σε όλα τα ερωτήματα ώστε να διευκολύνει στην επιλογή της κατάλληλης λύσης. Εξάλλου, το στεγαστικό δάνειο έχει συνήθως μεγάλη διάρκεια και η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να εξασφαλίζει ποιότητα και αίσθημα ασφάλειας στη σχέση με τους πελάτες της.

Αυτό που συνήθως φαίνεται να προβληματίζει τους υποψήφιους δανειολήπτες είναι η επιλογή του είδους του επιτοκίου. Αυτό όμως είναι κάτι που τελικά εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του πελάτη αλλά και από τις προσδοκίες του όσον αφορά το χρηματοοικονομικό κλίμα και τα μελλοντικά του εισοδήματα. Για παράδειγμα κάποιος που προτιμά τη σιγουριά και τη σταθερότητα θα επιλέξει λύσεις σταθερού επιτοκίου. Αντίστοιχα, ο πελάτης που θεωρεί ότι μελλοντικά το οικονομικό κλίμα θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια επιλέγει κυμαινόμενο επιτόκιο. Ένας συνδυασμός και των δύο επιτοκίων φαίνεται ότι αποτελεί τη «χρυσή τομή» για πολλούς δανειολήπτες.

Αν θέλαμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει η προοπτική για την περαιτέρω άνοδο την κτηματαγοράς στη χώρα μας, καθιστούν συμφέρουσα την αγορά κατοικίας με στεγαστικό δάνειο. Λόγω και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε πολλές περιοχές αστικών κέντρων οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ και η προσφορά είναι περιορισμένη. Παράλληλα, σημαντικά έργα υποδομής αναμένεται να αναβαθμίσουν μια σειρά από περιοχές με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων.

Επισκεφτείτε ένα κατάστημα του δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς ώστε να ανακαλύψετε όλες τις διαθέσιμες λύσεις στεγαστικού δανείου.


A Story About