Smart Living

Phising: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για το Ηλεκτρονικό «Ψάρεμα»

piraeus financial holdings

28 Δεκεμβρίου 2021 | 5'

Οι επιθέσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είναι με σημαντική διαφορά ο πιο συχνός τρόπος με τον οποίο στοχεύουν επιχειρήσεις και ιδιώτες στη χώρα μας οι κυβερνοεγκληματίες, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον και οι κινητές συσκευές. Σύμφωνα με την έκθεση Internet Crime Report 2020 του FBI, πέρσι το ηλεκτρονικό ψάρεμα είχε τα περισσότερα θύματα από όλα τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, ορισμένα από τα θύματα ήταν παιδιά.

Phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) είναι η κακόβουλη προσπάθεια επίδοξων απατεώνων να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία όπως, κωδικούς πρόσβασης internet banking, αριθμούς ή PIN πιστωτικών / χρεωστικών καρτών, αριθμούς διαβατηρίων, αστυνομικών ταυτοτήτων, ΑΦΜ, κλπ.

Πως να προστατευτούμε;

Μην ανοίγετε e-mails από άγνωστους σε εσάς αποστολείς.

Μην συμπληρώνετε και μην ενημερώνετε προσωπικά στοιχεία σας σε links μέσω emails.

Ελέγξτε προσεκτικά το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: συγκρίνετε τη διεύθυνση του αποστολέα με τα προηγούμενα πραγματικά μηνύματα από την συνεργασία σας. Ελέγξτε για ορθογραφικά λάθη και λάθη γραμματικής ή σύνταξης.

Προσέξτε ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε μια φορητή συσκευή. Ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε μια απόπειρα ηλεκτρονικού "ψαρέματος"  από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας.

Μην κάνετε απευθείας κλικ στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) και μην πραγματοποιείτε  λήψη (download) του επισυναπτόμενου αρχείου, αντίθετα πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού συνδέσμου στον φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser) που χρησιμοποιείτε.