Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το 1821: «Το ηρώο του 1821»

piraeus financial holdings

3 Δεκεμβρίου 2021 | 5'

Στις  10 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε και η 21η ομιλία , κλείνοντας έτσι την αυλαία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στην ομιλία του με θέμα «Το ηρώο του 1821. Από τη ζωγραφική και τη χαρακτική στη γλυπτική», ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ παρουσίασε αθηναϊκά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής που σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Πρόκειται για προσωπογραφίες ηρώων και παραστάσεις μαχών. Μέσα από τη μελέτη των συγκεκριμένων εικαστικών συνθέσεων, θα επιχειρηθεί να φωτιστούν τόσο η γενικότερη παιδεία των καλλιτεχνών -γηγενών και αλλοδαπών- του 19ου, του 20ού αλλά και του 21ου αιώνα που τις έχουν φιλοτεχνήσει όσο και τα πρότυπα που εκείνοι έχουν επιλέξει, δηλαδή οι εικονογραφικοί τύποι τους. Στις προθέσεις του ομιλητή περιλαμβάνονται η επαναξιολόγηση των πραγματολογικών δεδομένων που αποτυπώνουν τα έργα, η ανίχνευση επιρροών των δημιουργών τους, ο βαθμός σύγκλισης/απόκλισης στην κλίμακα δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας ως προς την παραγγελιοδοσία, η υποδοχή των έργων από την τεχνοκριτική στον ημερήσιο και τον περιοδικό Τύπο, η πρόκληση γόνιμου προβληματισμού και η εξαγωγή των ανάλογων συμπερασμάτων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία για  το Ηρώο του 1821 μέσα από την Τέχνη στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube στον υπερσύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=l1Dg_fQLU_0&list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm&index=19 , ενώ και οι 21 ομιλίες για το ’21 θα παραμείνουν ψηφιοποιημένες και μονίμως διαθέσιμες για το κοινό στο  https://youtube.com/playlist?list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm.

A Story About