Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το 1821: «Τα τραγούδια του Αγώνα»


11 Νοεμβρίου 2021 | 5'

Στις 3 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε και η προτελευταία , η 20ή ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο κ. Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ επιχείρησε με την ομιλία του μια γενική ιστορική ανασκόπηση για τα «Τραγούδια του Αγώνα», με βάση το ερευνητικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί και αποδελτιωθεί ως προς τις εξής θεματικές ενότητες:

α) Προεπαναστατικά τραγούδια και εμβατήρια.

β) Ιστορικά και «κλέφτικα» δημοτικά τραγούδια.

γ) Γραπτές και εικαστικές μαρτυρίες από διάφορες πηγές (περιηγητές, αγωνιστές κ.ά.) σχετικά με τα τραγούδια, τα μουσικά όργανα και τους χορούς της περιόδου.

δ) Πρώτη οργάνωση της μουσικής παιδείας από τον Καποδίστρια.

ε) Τραγούδια και χοροί στα πρώτα χρόνια της Βαυαροκρατίας.

στ) Φιλελληνικά τραγούδια και εμβατήρια στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ως πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους συνθέτες της εποχής.

ζ) Ο «απόηχος» του 1821 στη λόγια-κλασική ελληνική μουσική, στην παράδοση του λαϊκού θεάτρου σκιών και στο νεότερο ελληνικό τραγούδι.

Ο κ. Λιάβας αναφέρει ότι είναι άδικο να αντιμετωπίζουμε αυτά τα τραγούδια μόνον ως ιστορικά τεκμήρια ή ως αντικείμενα φιλολογικής μελέτης και μουσικολογικής ανάλυσης. Έχουμε πολλά να αναστοχαστούμε, να εμπνευστούμε και να αναδημιουργήσουμε με αφετηρία τη θεματολογία, το ιδεολογικό και συναισθηματικό τους περιεχόμενο αλλά και τα εκφραστικά μέσα, την ιδιαίτερη δομή και τεχνική τους. Γι’ αυτό και αξίζει τον κόπο να τα γνωρίσουμε καλύτερα, να προσπαθήσουμε ν’ αποκωδικοποιήσουμε τα σύμβολα και τις λειτουργίες τους σε σχέση με το σήμερα, παραμερίζοντας την παραμορφωμένη εικόνα

από τα στερεότυπα και το επιφανειακό φολκλόρ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία για τα τραγούδια του Αγώνα στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube στον υπερσύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=8kqUGS-aURI

Η αυλαία του κύκλου των 21 ομιλιών για το ’21 κλείνει στις 10 Νοεμβρίου με την 21η ομιλία «Το ηρώο του 1821. Από τη ζωγραφική και τη χαρακτική στη γλυπτική» του κ. Δημήτρη Παυλόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορία της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.


A Story About