Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Πολιτικές παρακαταθήκες του ‘21»

21 Ομιλίες για το 1821: «Πολιτικές παρακαταθήκες του ‘21»

12 Οκτωβρίου 2021 | 5'

Η 17η ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021 με εισηγητή τον καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Η ομιλία με θέμα «Πολιτικές παρακαταθήκες του ‘21» είναι διαθέσιμη στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο https://youtu.be/UXLTKE5sKmI. Γίνεται εκτενής αναφορά στους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους η Επανάσταση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των στόχων και των προσανατολισμών του ελεύθερου κράτους μετά τη δημιουργία του. Η ίδια η Ελληνική Επανάσταση, συνέχεια και καρπός ενός μεγάλου πνευματικού κινήματος – του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, αποτέλεσε έναν κρίκο στην αλυσίδα των μεγάλων φιλελεύθερων επαναστάσεων της εποχής, από την Αμερικανική, τη Γαλλική έως την πανευρωπαϊκή αναταραχή του 1848. Η Επανάσταση προκάλεσε τη συγκρότηση ενός κατ’ εξοχήν νεωτερικού θεσμού, του έθνους-κράτους, που αποτέλεσε μια νέα μορφή πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης και έμελλε να γενικευθεί στην Ευρώπη και κατόπιν και αλλού.

Η συγκρότηση του ελληνικού έθνους-κράτους, αν και δεν υπήρξε απαλλαγμένη από πολλαπλές εντάσεις, ήταν καμπή για την οργάνωση του ελληνισμού σε αναζήτηση της νεωτερικής διακυβέρνησης και της σύγχρονης διοίκησης. Ο εκσυγχρονισμός αποτέλεσε βασικό στόχο του Νέου Ελληνισμού από την εποχή τουλάχιστον του Νεοελληνικού Διαφωτισμού έως και σήμερα, και η Επανάσταση υπήρξε ένα άλμα για την επίτευξή του. Επιπλέον, η δημοκρατική και φιλελεύθερη οργάνωση του κράτους υπήρξε μια βασική σταθερά στη δράση του – αν και καλό θα είναι να αναγνωρίζονται όχι μόνον οι μεγάλες πρόοδοι αλλά και οι αδυναμίες αυτής της πορείας. Τέλος, η Επανάσταση είχε ως στόχο, το 1821, την απελευθέρωση των ελληνικών πληθυσμών. Επέτυχε τον στόχο αυτόν μόνο για ένα μικρό τμήμα του έθνους. Επομένως, έμενε ως βασική παρακαταθήκη της η απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων, δηλαδή η Μεγάλη Ιδέα, συνδεδεμένη όμως όχι με γεωπολιτικές ή αποκλειστικά ιστορικές προσλήψεις, αλλά με τη θεμελιώδη φιλελεύθερη αντίληψη του έθνους, που χαρακτήρισε τις μεγάλες επαναστάσεις αυτής της εποχής.

Ο κύκλος των 21 ομιλιών για το ’21 άνοιξε το δεύτερο μέρος με την ομιλία του κ. Χατζηβασιλείου και συνεχίζεται την Τετάρτη 13/10 με τον κ. Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και την ομιλία «Ιστορώντας την Επανάσταση του 1821: ιστοριογραφικά σχήματα και θεσμοί».

Σύνδεση
Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

A Story About