Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το 1821: Η Επανάσταση στην ελληνική ποίηση


27 Οκτωβρίου 2021 | 5'

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε και η 19η ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο κ. Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ παρουσίασε την Επανάσταση στην ελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα. Στόχος της ομιλίας, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube στον υπερσύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=Vr07FLGZUfI, ήταν η σχολιασμένη επισκόπηση της θεματοποίησης της Επανάστασης στην ελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα. Με την επισκόπηση αυτή, εξετάστηκε η σταδιακή μετάπλαση, στον χώρο της ελληνικής ποίησης, της Επανάστασης από σύγχρονη πραγματικότητα (π.χ. Σολωμός και Κάλβος) σε ιστορικό γεγονός. Η ελληνική ποίηση του 19ου αιώνα, θεωρημένη στα δύο κύρια σκέλη της ανάπτυξής της, την επτανησιακή (γραμμένη στη δημοτική γλώσσα) και την ελλαδική (γραμμένη στην καθαρεύουσα γλώσσα – κατά συνθήκη ονομασμένη παλαιότερα ως «αθηναϊκή σχολή» ή «αθηναϊκός ρομαντισμός»), περιέχει πλήθος από ποιητικά κείμενα που θεματοποιούν την Επανάσταση, προκειμένου, ανακαλώντας την στη μνήμη των μεταγενέστερων, ουσιαστικά να ανταποκριθούν σε αιτήματα της δικής τους εποχής, πρωτίστως στο αίτημα της σχηματιζόμενης και τελικά κυρίαρχης στην εθνική ιδεολογία «Μεγάλης Ιδέας» (π.χ. Βαλαωρίτης, Ζαλοκώστας κ.ά.).

Η Επανάσταση εξακολουθεί να θεματοποιείται στην ποίηση κατά κανόνα με θετικό τρόπο (π.χ. Παλαμάς και ποιητές της γενιάς του ή μεταπαλαμικοί), μέχρι και την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, συναρτημένη με τον πυλώνα της εθνικής ιδεολογίας, τη Μεγάλη Ιδέα. Ύστερα, όμως, από την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας, με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα τραγικά επακόλουθά της, η στάση της ελληνικής ποίησης έναντι της Επανάστασης άρχισε σταδιακά να αλλάζει σε αρνητική (μεταιχμιακός, από τη σκοπιά αυτή, ποιητής μπορεί να θεωρηθεί ο Καρυωτάκης ο οποίος έγραψε τόσο «θετικά» όσο και «αρνητικά» ποιήματα για την Επανάσταση). Όσο η ελληνική ποίηση προχωρά στον 20ό αιώνα και οι ποιητές ζουν τις ιστορικές περιπέτειες που τον (και τους) σημάδεψαν (δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, Δικτατορία των Συνταγματαρχών) η στάση τους απέναντι στην Eπανάσταση γίνεται, με το πέρασμα του χρόνου, ολοένα και κριτικότερη.

Ο κύκλος των 21 ομιλιών για το ’21 τείνει προς ολοκλήρωση το Νοέμβριο. Η επόμενη που είναι και η 20η ομιλία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 3/11 με τον Καθηγητή Εθνομουσικολογίας,

Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, κ. Λάμπρο Λιάβα να μας παρουσιάζει τα τραγούδια του Αγώνα.

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

A Story About