Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Οθωμανικές αντιδράσεις στην Ελληνική Επανάσταση: οι οθωμανικές πηγές»


9 Ιουνίου 2021 | 5'

21 ομιλίες για το ’21: «Οθωμανικές αντιδράσεις στην Ελληνική Επανάσταση: οι οθωμανικές πηγές»

Η 16η ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2021 με εισηγητή τον κ. Παρασκευά Κονόρτα, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ).

Η ομιλία με θέμα «Οθωμανικές αντιδράσεις στην Ελληνική Επανάσταση: οι οθωμανικές πηγές» είναι διαθέσιμη στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=T7kaAaKTmGA

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, εσχάτως δημοσιεύθηκαν ή είναι υπό εκπόνηση έρευνες ιστορικών περί την Ελληνική Επανάσταση, οι οποίες βασίζονται σε οθωμανικές πηγές, πηγές δηλαδή που προέρχονται από τον ένα εκ των δύο εμπολέμων. Οι πηγές αυτές είναι κυρίως τριών κατηγοριών: α) σουλτανικά διατάγματα (πρόκειται κυρίως για εισηγήσεις και αναφορές προς τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄(1808-1839) και φέρουν τις αυτόγραφες παρατηρήσεις και διαταγές του επί του ζητήματος που θίγουν, β) κατάστιχα που καταστρώνονται κατ’ εντολή της Οθωμανικής Διοίκησης και περιλαμβάνουν για παράδειγμα καταγραφές του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης ή δημεύσεις περιουσιών προσώπων καταδικασθέντων με αφορμή την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία εκτελέσθηκαν ή διέφυγαν, γ) αφηγηματικές πηγές (περιλαμβάνουν οθωμανικά χρονικά, καθώς και απομνημονεύματα). Οι παραπάνω πηγές, εξεταζόμενες σε αντιπαραβολή με πηγές ήδη γνωστές, μπορούν να φωτίσουν την Ελληνική Επανάσταση θεωρώντας την και από την οθωμανική πλευρά και να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως η ταυτότητα των επαναστατημένων, οι λόγοι που τους ώθησαν σε επαναστατικές ενέργειες, τα ιδεολογικά και άλλα όπλα που χρησιμοποίησε η οθωμανική εξουσία για να κινητοποιήσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό, ο ρόλος του εκκλησιαστικού μηχανισμού κατά την περίοδο της Επανάστασης κ.ά.

Ο κύκλος των 21 ομιλιών για το ’21 κλείνει το πρώτο του μέρος με τη 16η ομιλία στα τέλη Μαΐου. Η 17η ομιλία αφορά στις Πολιτικές παρακαταθήκες του ’21 και θα παρουσιαστεί ψηφιακά στις 6 Οκτωβρίου 2021 από τον κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

Μέχρι την επανεκκίνηση του κύκλου των 21 ομιλιών, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις μέχρι σήμερα διαλέξεις του κύκλου «21 ομιλίες για το ‘21» στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube
https://youtube.com/playlist?list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm

A Story About