Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Οι απαρχές του κοινοβουλευτισμού στα Συντάγματα του Αγώνα»


19 Μαΐου 2021 | 5'

                21 ομιλίες για το ’21: «Οι απαρχές του κοινοβουλευτισμού στα Συντάγματα του Αγώνα»

Στις 12 Μαΐου, ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Νίκος Αλιβιζάτος πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Οι απαρχές του κοινοβουλευτισμού στα Συντάγματα του Αγώνα». Πρόκειται για την 14η ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Την 1η Ιανουαρίου 1822, δηλαδή σε λιγότερο από έναν χρόνο από την έναρξη της Επανάστασης, στις απελευθερωμένες επαρχίες του υπό ίδρυση νεοελληνικού κράτους, ίσχυαν ούτε λίγο ούτε πολύ τέσσερα Συντάγματα, τρία τοπικά και ένα εθνικό, το Προσωρινό Πολίτευμα της Επιδαύρου. Τα χρόνια που ακολούθησαν, έμελλε να προστεθούν άλλα δύο εθνικά, τα Συντάγματα του Άστρους (1823) και της Τροιζήνας (1827).

Πώς εξηγείται η συνταγματική αυτή πολυπραγμοσύνη; Να οφείλεται, όπως υποστηρίζει η επικρατούσα ερμηνεία, στο αδάμαστο και δημοκρατικό φρόνημα του Έλληνα; Ή μήπως σε μια προσπάθεια συγκερασμού αντιτιθέμενων και συχνά συγκρουόμενων ισχυρών τοπικών και κοινωνικών συμφερόντων;

Στα ερωτήματα αυτά απαντά η εισήγηση του κ. Αλιβιζάτου, ξεκινώντας από τα ίδια τα συνταγματικά κείμενα και προχωρώντας στην εφαρμογή και τη μη εφαρμογή τους στην πράξη. Παρακολουθήστε την στο κανάλι YouTube του ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=GjSK-ec5k-U

Η 15η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου με εισηγήτρια την κα. Domenica Minniti-Γκώνια, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και θέμα «Οι δύο αδελφές χώρες: Ιταλικός Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση».

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

Όλες οι μέχρι σήμερα διαλέξεις του κύκλου «21 ομιλίες για το ‘21» είναι διαθέσιμες στο κανάλι YouTube του ΕΚΠΑ 

https://youtube.com/playlist?list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm  


A Story About