Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Οι δύο αδελφές χώρες: Ιταλικός Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση»


26 Μαΐου 2021 | 5'

                21 ομιλίες για το ’21: «Οι δύο αδελφές χώρες: Ιταλικός Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση»

O Iταλικός Φιλελληνισμός ήταν το θέμα της 15ης ομιλίας του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου με εισηγήτρια την κα. Domenica Minniti-Γκώνια, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Οι χιλιετείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, των δύο χωρών που θεμελίωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, παίρνουν κατά τον ΙΘ´ αι. νέα ονομασία: Φιλελληνισμός. Πρόκειται για έκφραση φιλίας προς τη σύγχρονη Ελλάδα, έκφραση η οποία πηγάζει από τον θαυμασμό για τις μεγάλες αξίες του ιστορικού παρελθόντος της και πραγματώνεται σε ηθική, πολιτική και πολιτισμική αλληλεγγύη στον αγώνα για την ανάκτηση της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Και ήταν ακριβώς οι αρχές του Ελληνισμού, τον οποίο ο ποιητής Panzini χαρακτήρισε ως «τη νεότητα του κόσμου», αυτές που ενέπνευσαν στίχους στους μεγάλους ποιητές, τον Foscolo και τον Leopardi, που οδήγησαν τον ποιητή-προφήτη Carducci να μεταφέρει στη γλώσσα του το ελληνικό μέτρο και τον Santorre di Santarosa να θυσιάσει τη ζωή του στη Σφακτηρία για την ανεξαρτησία ενός αδελφού λαού.

Το έντονο φιλικό συναίσθημα του ιταλικού λαού, με αποκορύφωμα τους Βαλκανικούς πολέμους και υψηλότερες στιγμές τον Αγώνα του ’21, είχε βαθύτερες ρίζες από το 1821, οι οποίες έφθαναν σε παρελθοντικούς χρόνους, στις στενές σχέσεις μεταξύ Κρήτης και Βενετίας. Ο Φιλελληνισμός ήταν έντονος στην Ιταλία πριν από την έκρηξη του Αγώνα, ειδικά στις πόλεις όπου έδρευαν οι Κοινότητες των Ελλήνων: από Φλωρεντία μέχρι Τεργέστη, Ιταλοί φιλελεύθεροι και Έλληνες επαναστάτες στέλνουν χρήματα στο Τσιρίγο, αλληλογραφούν διπλωματικά αλλά συνωμοτούν κρυφά, ξεσηκώνοντας Φιλέλληνες άλλων χωρών· στο Λιβόρνο έδρασε ο Κάλβος, ενώ από την Πίζα ο Μαυροκορδάτος κάλεσε τον Byron να σπεύσει στο Μεσολόγγι σε βοήθεια και ο Shelley έγραψε το ποίημα «Hellàs», στο οποίο θα βασιστεί ο Σολωμός για τον δικό του «Ύμνο»…
Στην ομιλία της κυρίας Domenica Minniti- Γκώνια έγιναν αναφορές στα παραπάνω, ενώ μνημονεύτηκε και η στήριξη του Αγώνα από τον Mazzini και η διάδοση των ελληνικών ιδεωδών σε όλη την Ευρώπη από τον Tommaseo, με την περίφημη μετάφρασή του Canti popolari greci.

Παρακολουθήστε την ομιλία στο κανάλι YouTube του ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=Ash-iqpnTAY&list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm&index=13

Στις 26 Μαΐου, ο κ. Παρασκευάς Κονόρτας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ) θα μας μιλήσει για τις οθωμανικές αντιδράσεις στην Ελληνική Επανάσταση.

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

Όλες οι μέχρι σήμερα διαλέξεις του κύκλου «21 ομιλίες για το ‘21» είναι διαθέσιμες στο κανάλι YouTube του ΕΚΠΑ 

https://youtube.com/playlist?list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm  


A Story About