Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Η πορεία προς τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας»


5 Μαΐου 2021 | 5'

                21 ομιλίες για το ’21: «Η πορεία προς τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας»

Στις 21 Απριλίου, ο κ. Κώστας Κωστής, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΕΚΠΑ), πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Η πορεία προς τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας». Πρόκειται για την 13η ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σύμφωνα με τον έγκριτο καθηγητή, είναι αδύνατον να κατανοήσουμε τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας χωρίς προηγουμένως να λάβουμε υπόψη μας το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννιέται. Και όμως… οι περισσότερες μελέτες ξεκινούν από την αφετηρία ότι η κοινότητα των Ρωμιών αναδεικνύεται μέσα από τα γράμματα και το εμπόριο σε μια αυτοκρατορία που παρακμάζει. Στην ομιλία του, ο κ. Κωστής επέμεινε σε μια διαφορετική οπτική: ο ελληνικός πόλεμος της Ανεξαρτησίας είναι το παράπλευρο προϊόν των μετασχηματισμών που γνωρίζει - από τα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα - η Οθωμανική αυτοκρατορία στην προσπάθειά της να επιβιώσει στον διεθνή κρατικό ανταγωνισμό.

Παρακολουθείστε την ομιλία για την πορεία προς τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στο κανάλι YouTube του ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=bqoedeegi68

Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, στις 12 Μαΐου. Πρόκειται για την 14η διαδικτυακή ομιλία, όπως πάντα Τετάρτη στις 19:00, με εισηγητή τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο, Ομότιμο Καθηγητή στη Νομική Σχολή (ΕΚΠΑ), ο οποίος θα παρουσιάσει τις απαρχές του κοινοβουλευτισμού στα Συντάγματα του Αγώνα.

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

Όλες οι μέχρι σήμερα διαλέξεις του κύκλου «21 ομιλίες για το ‘21» είναι διαθέσιμες στο κανάλι YouTube του ΕΚΠΑ 

https://youtube.com/playlist?list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm  


A Story About