Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Δράση και ρόλος του ναυτικού στην Επανάσταση του ’21»


6 Απριλίου 2021 | 5'

21 ομιλίες για το ’21: «Δράση και ρόλος του ναυτικού στην Επανάσταση του ’21»

O μήνας Μάρτιος έκλεισε με τη 10η ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στις 31 Μαρτίου, ο κ. Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Ομότιμος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ ανέδειξε τη σημασία του ναυτικού αγώνα για την επιτυχή έκβαση του Αγώνα του 1821.

Η Επανάσταση του 1821, γεγονός-τομή με σημασία καταλυτική, αποτελεί κορυφαία ιστορική καινοτομία, αφού οδήγησε ως ευθύνη επιλογής στην ελευθερία, ως δικαιοπραξία στη βάση της δικαιοταξίας των Εθνών, στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Η ανάκληση της μνήμης και η πρόσληψη της Επανάστασης είναι αναγκαία, έτσι ώστε τα γεγονότα και οι όψεις τους να αξιολογούνται στη βάση του ρήματος των ιστορικών πηγών. Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση στη διεξαγωγή και έκβασή του. Προτεραιότητα είχε η έναρξη και εξάπλωση της Επανάστασης, πράγμα στο οποίο, λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής, της νησιωτικής συγκρότησης και της γεωπολιτικής θέσης του ελληνικού χώρου, η συμβολή του ναυτικού και των ναυτικών ήταν απαραίτητη. Ακολούθησαν ο αποκλεισμός κάστρων που κατείχαν οι Τούρκοι αλλά και ο ανεφοδιασμός και ενίσχυση φρουρίων που έρχονταν στα χέρια των Ελλήνων, η αποτροπή καταστροφών και απόπειρες λύσης πολιορκιών, η ενέργεια αποβατικών κινήσεων, η ανάληψη άλλων συναφών επιχειρήσεων και εγχειρημάτων, η καταπτόηση του εχθρού, ο έλεγχος θαλασσίων οδών και διελεύσεων. Η δραστηριότητα του ναυτικού και των ναυτικών ελληνικών δυνάμεων υπήρξε πολύ ουσιαστική, με σημαντικές επιτυχίες αλλά όχι πάντοτε και με εκπλήρωση του στόχου. Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας του Ναβαρίνου (8/20 Οκτωβρίου 1827) μεταξύ του τουρκοαιγυπτιακού στόλου και των τριεθνών ευρωπαϊκών μοιρών ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ωστόσο, ο επίλογος της δράσης του ναυτικού και της ναυτικής ιστορίας του 1821 επί της ουσίας γράφεται επί Καποδίστρια, όταν από τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις διεξάγονται ορισμένες, ακόμη, επιχειρήσεις, αποκλεισμοί παράκτιων φρουρίων και επιτηρήσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία για τη δράση και το ρόλο του ναυτικού στην Ελληνική Επανάσταση στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=sAaMDrv-RRc

Η επόμενη διαδικτυακή ομιλία πραγματοποιείται στις 7 Απριλίου, όπως πάντα Τετάρτη στις 19:00, από τον κ. Σπυρίδωνα Γ. Πλουμίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, που θα μας μιλήσει για την έννοια του «θανάτου» στην Ελληνική Επανάσταση (1821-1832).

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

Όλες οι μέχρι σήμερα διαλέξεις του κύκλου «21 ομιλίες για το ‘21» είναι διαθέσιμες στο YouTube του ΕΚΠΑ
https://youtube.com/playlist?list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm

A Story About