Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Η Οθωμανική εξουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πριν την Ελληνική Επανάσταση»


2 Μαρτίου 2021 | 5'

Ο Φεβρουάριος έκλεισε με την έβδομη ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ο κ. Παρασκευάς Κονόρτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ παρουσίασε τη θεματική ενότητα «Η Οθωμανική εξουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πριν την Ελληνική Επανάσταση», την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο https://youtu.be/r3Hzkt6faJM.

Κατά τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα η διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χαρακτηρίζεται από την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική και τις περιφερειακές εξουσίες. Μουσουλμάνοι τοπάρχες (ayan) είχαν καταφέρει να νέμονται μεγάλες εκτάσεις και να επωφελούνται από το σύστημα ενοικίασης των φόρων, ενώ είχαν δικά τους στρατεύματα και μπορούσαν έτσι να προκαλούν συχνά τη σουλτανική εξουσία. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του σουλτάνου Σελίμ Γ΄(1789-1807) να αποκαταστήσει την ισχύ της κεντρικής εξουσίας, την προσπάθεια συνέχισε με επιτυχία ο Μαχμούτ Β΄(1808-1839). Οι προσπάθειές του, επιτυχείς αυτή τη φορά, συνάντησαν ισχυρότατες αντιδράσεις: ξέσπασαν εξεγέρσεις και αναδύθηκαν έντονες αμφισβητήσεις της σουλτανικής εξουσίας που απλώθηκαν από τη Νοτιανατολική Ευρώπη, στη Μικρά Ασία, τη Συροπαλαιστίνη, τη Μεσοποταμία, και την Αραβική Χερσόνησο. Παράλληλα, ως συνέπεια ενός ακόμη ατυχούς ρωσο-οθωμανικού πολέμου (1806-1812), η Οθωμανική Αυτοκρατορία εκχώρησε τη Βεσσαραβία στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Σε αυτό το οθωμανικό πλαίσιο ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση. Ο σουλτάνος κατάφερε να επιβάλει την ισχύ της κεντρικής εξουσίας στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός από την Αίγυπτο, όπου επικράτησε ο Μεχμέτ Αλή και, φυσικά, την Ελλάδα που έγινε ανεξάρτητο κράτος.

O Μάρτιος ξεκινάει με την 8η ομιλία κατά την οποία η κα. Νάσια Γιακωβάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ θα μιλήσει για την Φιλική Εταιρεία και την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

Παρακολουθήστε όλες τις μέχρι σήμερα διαλέξεις του κύκλου «21 ομιλίες για το ‘21» στο YouTube του ΕΚΠΑ
https://youtube.com/playlist?list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm

A Story About