Οι δράσεις μας

H Eλληνική Επανάσταση στην εποχή των Επαναστάσεων: ΕΚΠΑ Διεθνές Συνέδριο


10 Μαρτίου 2021 | 5'

H Eλληνική Επανάσταση στην εποχή των Επαναστάσεων: Διεθνές Συνέδριο από το ΕΚΠΑ,
με τη χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, 12-13 Mαρτίου 2021

Η ένταξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην περίοδο που η δυτική ιστοριογραφία χαρακτηρίζει την «Εποχή των Επαναστάσεων» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, και με συμμμετοχή επιφανών ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η περίοδος 1776 -1848 σηματοδοτείται από πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές και η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης είναι μια αφορμή για την επαναξιολόγηση της ελληνικής επαναστατικής εμπειρίας και της σύγκρισής της με άλλα επαναστατικά κινήματα στην Ευρώπη και διεθνώς.

Το συνέδριο με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων (1776-1848). Επαναξιολογήσεις και Συγκρίσεις», το οποίο θα γίνει διαδικτυακά στις 12-13 Μαρτίου, θα βοηθήσει στην ανάδειξη των όψεων του επαναστατικού φαινομένου και του χαρακτήρα της «Εποχής των Επαναστάσεων», με τρόπο που μπορεί να αποδεχθεί χρήσιμος για την κατανόηση παράλληλων μορφών της συλλογικής κινητοποίησης και της αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα κείμενα των ιστορικών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο θα αποτελέσουν τη βάση για τον συλλογικό τόμο που θα εκδοθεί εντός του έτους από τις εκδόσεις Routledge, κορυφαίες εκδόσεις παγκοσμίως στο πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Η έκδοση αυτή είναι μία από τις κορυφαίες δράσεις του Πανεπιστημίου στον εορτασμό της επετείου.

Στο συνέδριο συμμετέχουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους ειδικούς της ιστορίας των επαναστάσεων του 18ου και 19ου αιώνα διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα, οι: Χρήστος Αλιπράντης, Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, David A. Bell, Christopher Clark, John Davis, Simon Dixon, Μαρία Ευθυμίου, Κατερίνα Γαλάνη, Τζελίνα Χαρλαύτη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Harald Heppner, Şükrü Ilicak, Annie Jourdan, Δημήτριος Καραδήμας, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Παρασκευάς Κονόρτας, Κώστας Κωστής, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, José Maria Portillo Valdé, Anna Maria Rao, Francesco Scalora, Miroslav Šedivý, Βάσω Σειρηνίδου, Σπύρος Βλαχόπουλος, Νάσια Γιακωβάκη.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου.

Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους: Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, Νίκο Αλιβιζάτο, Νάσια Γιακωβάκη, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Παρασκευά Κονόρτα, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς www.eleftheroi.gr και του ΕΚΠΑ www.2021.uoa.gr

To Συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω των ακόλουθων Links:

Webex
https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=ma83207443fe55a7e085881b5ebc66780
Meeting number: 121 654 8045
Password: B3QjV2Tcwf3

Youtube
12-3-2021: https://youtu.be/ySa-oc8KJwM
13-3-2021: https://youtu.be/7_qO-q2kIyM

A Story About