Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Η Ευρώπη και ο κόσμος στο α΄ ήμισυ του 19ου αιώνα»


23 Φεβρουαρίου 2021 | 5'

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, η κα. Άννα Καρακατσούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε την έκτη ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21, με τον οποίο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, συμμετέχει στο πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία «Η Ευρώπη και ο κόσμος στο α΄ ήμισυ του 19ου αιώνα» στον σύνδεσμο https://youtu.be/Ek198gj_ze8

Η 6η ομιλία πραγματεύεται την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που ξεσπά την εποχή που στην Ευρώπη έχουν επιβληθεί οι αρχές του Συνεδρίου της Βιέννης και κυβερνά η θέληση της Ιεράς Συμμαχίας. Μετά την οριστική ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ, το 1815, και την παλινόρθωση των νόμιμων δυναστειών στους θρόνους τους, οι φιλελεύθερες ιδέες και οι φορείς τους τέθηκαν υπό διωγμό παντού στην Ευρώπη και η Γαλλική Επανάσταση θεωρήθηκε ένα ατυχές διάλειμμα στην απολυταρχική διακυβέρνηση των λαών. Στην εφαρμογή της αυταρχικής πολιτικής της Ιεράς Συμμαχίας της Ρωσίας, Αυστρίας και Πρωσίας, οι αντιδράσεις ήταν πολλές και οι πιο έντονες απόπειρες αποτίναξης του συντηρητικού πλέγματος εξουσίας εκδηλώθηκαν στις χώρες του μεσογειακού Νότου, την Ισπανία και την Ιταλία, το 1820. Η ελληνική εξέγερση κατά της οθωμανικής κυριαρχίας -που ακολούθησε με διαφορά λίγων μηνών- εξεταζόταν παραδοσιακά και για μεγάλο διάστημα ως ιδιαίτερη περίπτωση εθνικής επανάστασης για την ανεξαρτησία από αλλόδοξο δυνάστη, αποκομμένη από το κύμα των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων διεκδικήσεων. Συνδεόταν με τις νεωτερικές ευρωπαϊκές ιδέες μέσω του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, στη μελέτη όμως των στρατιωτικών και πολιτικών γεγονότων της Επανάστασης υπερτονιζόταν το εθνικό στοιχείο, ενώ η σύνδεση με τον σύγχρονό της ανατρεπτικό αναβρασμό και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού αγνοούνταν. Η πιο πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, θεωρεί πλέον την Ελληνική Επανάσταση ένα γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας.
Το 1821 εγγράφεται στην «Εποχή των Επαναστάσεων» που ξεκίνησε με την Αμερικανική Επανάσταση το 1775 και μπορεί να εκταθεί ως το 1848. Οι πολιτικές και οικονομικές διεργασίες που διαμορφώνουν την πρώιμη παγκοσμιοποίηση των αρχών του 19ου αιώνα και οδηγούν την ανθρωπότητα προς τη σύγχρονη εποχή με νέες, αποικιοκρατικού τύπου πλέον ισορροπίες, βρίσκουν αντίκτυπο στα γεγονότα που εξελίσσονται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε αυτή την διάλεξη αναλύθηκε η παγκόσμια αυτή κρίση του Παλαιού Καθεστώτος και η πολυεπίπεδη σύνδεσή της με τον ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Οι ομιλίες συνεχίζονται και την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 19.00, διεξάγεται η 7η ομιλία με θέμα «Η Οθωμανική εξουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πριν την Ελληνική Επανάσταση» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευά Κονόρτα.

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες που έχουν διεξαχθεί στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο
YouTube https://youtube.com/playlist?list=PLPzInO4nqiMvBouhhOroO877ULz6A-vWm

A Story About