Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Η Βενετία και ο προεπαναστατικός ελληνικός κόσμος: εξεγέρσεις, πνευματικές δράσεις, ιδεολογικά ρεύματα»


27 Ιανουαρίου 2021 | 5'

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η δεύτερη ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21, που πραγματοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εθνικού εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Την ομιλία «Η Βενετία και ο προεπαναστατικός ελληνικός κόσμος: εξεγέρσεις, πνευματικές δράσεις, ιδεολογικά ρεύματα» της κας Αναστασίας Παπαδία-Λάλα, Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=OCLUuCLHubE.

H Βενετία, το, κατά τον Βησσαρίωνα, «σχεδόν άλλο Βυζάντιο», αποτέλεσε επί αιώνες δεσπόζοντα οικονομικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τον 13ο έως και τον 18ο αι., καθόρισε τον παραδοσιακό ελληνικό χώρο ως μια από τις κύριες πολιτικές κυριαρχίες μετά τα γεγονότα του 1204, παράλληλα και εναλλασσόμενα, αρχικά, με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (μετά την ανασύστασή της το 1261) και άλλα λατινικά κράτη, από δε τον 14ο ήδη αιώνα και με τους Οθωμανούς Τούρκους, με τους οποίους και ενεπλάκη σε επτά πολέμους.
Η ομιλία εστίασε στη σχέση του προεπαναστατικού ελληνικού κόσμου –τόσο υπό τους Βενετούς, όσο και υπό τους Οθωμανούς– με τη Βενετία στους διάφορους ρόλους της και σε διάφορες ιστορικές συγκυρίες: ως κυριάρχου ελληνικών περιοχών-κέντρων ανάπτυξης νέων θεσμικών πραγματικοτήτων, εμφάνισης νέων οικονομικών διεργασιών και εκδήλωσης σημαντικών πνευματικών και πολιτισμικών φαινομένων· ως βασικού αντιπάλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποκινητή εξεγέρσεων στον υπό τους Οθωμανούς ελληνικό χώρο και καταφυγίου διωκόμενων ελληνικών πληθυσμών· ως μητροπολιτικού κέντρου στον ιταλικό χώρο, που φιλοξένησε μια ακμαία ελληνική παροικία. Κεντρική θέση είχε η συνδεόμενη με τη Βενετία πορεία του ελληνικού κόσμου προς την εθνική αυτοσυνειδησία, μέσα από την αστική οικονομική ανάπτυξη, τις εκπαιδευτικές, τυπογραφικές και διάφορες πνευματικές-καλλιτεχνικές δράσεις, τη στροφή προς τη Δύση και την υποδοχή νέων δυτικών ιδεολογικών ρευμάτων. Ως κατάληξη, 24 έτη μετά την κατάλυση της Βενετίας από τα γαλλικά στρατεύματα (1797), αναδείχθηκε η σχέση των επαναστατημένων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ελλήνων με τα υπό βρετανική προστασία, αλλά βενετικής ιστορικής παράδοσης, Ιόνια Νησιά, ως ενός κοινού ελληνικού κόσμου, μέλη του οποίου ήταν και οι Ιόνιοι Διονύσιος Σολωμός και Ιωάννης Καποδίστριας.

Τετάρτη 27/1, ομιλία κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Ομότιμου Καθηγητή, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ: Διαφωτισμός και Ελληνική Επανάσταση.

Σύνδεση:
https://uoa.webex.com/uoa/onstage/g.php?PRID=394a985d43411fae241576933bafbd30
Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

A Story About