Οι δράσεις μας

Έναρξη κύκλου ομιλιών «21 ομιλίες για το '21» που διοργανώνει το ΕΚΠΑ με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς


14 Ιανουαρίου 2021 | 5'

Εκδόσεις, ημερίδες, εκπαιδευτικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συνέδρια περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, συμμετέχοντας στον εθνικό εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Το ορόσημο των 200 ετών ελεύθερου ελληνικού κράτους είναι μια ιστορική στιγμή εθνικής αυτογνωσίας, μια ευκαιρία αναστοχασμού, επαναπροσέγγισης και ερμηνείας με σύγχρονο και ψύχραιμο βλέμμα, των μεγάλων στιγμών της θαυμαστής αυτής πορείας.
Η Τράπεζα Πειραιώς συμβάλλει σε αυτή τη διεργασία και σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα και φορείς, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες, έχει σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις με στόχο την ανάδειξη της σημασίας και του ιστορικού βάρους της Επετείου του 1821.

Στις 13 Ιανουαρίου 2021, ξεκινά ο κύκλος 21 διαλέξεων που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς και υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου. Οι 21 ομιλίες για το '21 αφορούν στις ευρωπαϊκές δυνάμεις και την Οθωμανική αυτοκρατορία στο α΄ μισό του 19ου αιώνα, καθώς και την προεπαναστατική ελληνική κοινωνία και την ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα. Κάθε ενότητα παρουσιάζει μοναδικό ενδιαφέρον: Ο Διαφωτισμός και η συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση. Η Φιλική Εταιρεία. Τα ελληνικά στρατεύματα, οι μάχες της ξηράς και ο ρόλος του ναυτικού. Η έννοια του «θανάτου». Ο Ιταλικός Φιλελληνισμός. Οι εφημερίδες στη διάρκεια του εμφυλίου. Οι απαρχές του κοινοβουλευτισμού στα Συντάγματα του Αγώνα και οι πολιτικές παρακαταθήκες του ’21. Η θεματολογία δεν παραλείπει να καλύψει και το ευρύ φάσμα των τεχνών, όπως το προεπαναστατικό θέατρο, η ζωγραφική, η χαρακτική, η γλυπτική, η ποίηση και τα τραγούδια του Αγώνα.

Είκοσι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί δίνουν το «παρών» στο πάνελ των 21 ομιλιών: Νίκος Αλιβιζάτος, Ευριπίδης Γαραντούδης, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Παρασκευάς Κονόρτας, Κώστας Κωστής, Λάμπρος Λιάβας, Domenica Minniti-Γκώνια, Δημήτρης Παυλόπουλος, Σπυρίδων Πλουμίδης, Βάσω Σειρηνίδου, Άννα Ταμπάκη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αριστείδης Χατζής, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Νάσια Γιακωβάκη, Χαράλαμπος Μπαμπούνης.

Oι ομιλίες διεξάγονται διαδικτυακά, ημέρα Τετάρτη, ώρα 19.00.
Σύνδεση: https://uoa.webex.com/uoa/onstage/g.php?PRID=394a985d43411fae241576933bafbd30
Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.

A Story About