Οι δράσεις μας

21 ομιλίες για το ’21: «Διαφωτισμός και Ελληνική Επανάσταση»


1 Φεβρουαρίου 2021 | 5'

H τρίτη ομιλία του κύκλου 21 ομιλίες για το '21 που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Οι ομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος εθνικού εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη μέσω webex και ΥouΤube.

Την ομιλία «Διαφωτισμός και Ελληνική Επανάσταση» του κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ μπορείτε να παρακολουθήσετε εδω

Το κίνημα των ιδεών, το οποίο έχει καθιερωθεί να ονομάζεται Νεοελληνικός Διαφωτισμός, αντιπροσώπευε ένα πλέγμα διανοητικών και ιδεολογικών αλλαγών, που προέκυψαν από διευρυνόμενες, προϊόντος του χρόνου κατά τον 18ο αιώνα, πνευματικές και πολιτισμικές επαφές του νέου ελληνισμού με τη Δύση. Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός ανελίχθηκε σε διαδοχικούς αναβαθμούς σε ολόκληρη τη διαδρομή του 18ου αιώνα και έφθασε στην ωριμότητά του κατά την περίοδο μεταξύ της Γαλλικής και της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά την περίοδο ακριβώς αυτή καλλιεργήθηκε και αρθρώθηκε μαχητικά ο οραματισμός της ελευθερίας του ελληνικού έθνους. Η Ελληνική Επανάσταση θα μπορούσε, συνεπώς, να θεωρηθεί ως η πραγμάτωση, δια των αγώνων των επαναστατημένων Ελλήνων, των ιδεών και των ελπίδων του Διαφωτισμού.

Συντονιζόμαστε και πάλι, Τετάρτη 3/2 στις 19:00, για την ομιλία της κας Άννας Ταμπάκη, Ομότιμης Καθηγήτριας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: Ιδεολογικές και αισθητικές αφετηρίες του προεπαναστατικού θεάτρου. Η συμβολή του στην Επανάσταση του ’21.

Σύνδεση

Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821.


A Story About