Οι δράσεις μας

Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL


21 Οκτωβρίου 2020 | 3'

«Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Ένα απολαυστικό ταξίδι στην ιστορία για μικρούς και μεγάλους έχει ξεκινήσει στη Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Πρόκειται για την έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» όπου τον ρόλο του «αφηγητή», για όσα διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, αναλαμβάνουν τα γνωστά σε όλους PLAYMOBIL. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα. Περισσότεροι από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, αποδίδονται σε φιγούρες Playmobil και εξιστορούν, με πρωτότυπο τρόπο, ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Η περιοδική έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μετά τη Σπάρτη θα περιοδεύσει σε δύο ακόμα Μουσεία του ΠΙΟΠ (Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου).

Η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» σχεδιάστηκε από το ΕΙΜ, όπου και παρουσιάστηκε πρώτη φορά (13.10.2019-13.9.2020), σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas.

Σχεδιασμός-υλοποίηση διοραμάτων: Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος, Βασιλική Φατή.
Σχεδιασμός-υλοποίηση μεμονωμένων φιγούρων ειδικής κατασκευής: Στέλιος Μυλωνάς.

A Story About