Οι δράσεις μας

Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής στην Ελλάδα

Αρχές Τραπεζικής Υπευθυνότητας | Piraeus Bank Blog

31 Ιουλίου 2019 | 3'
Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς

Μετά το Παρίσι, όπου έγινε η πρώτη διεθνής παρουσίαση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής  (Principles for Responsible Banking) από το UNEP FI και τις 28 τράπεζες που τις επεξεργάστηκαν -μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Πειραιώς, το νέο πλαίσιο υπεύθυνης τραπεζικής που διαμορφώνεται, παρουσιάστηκε και επίσημα στην Ελλάδα. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019 διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, με κεντρικό ομιλητή τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε πως η κεντρική τράπεζα στηρίζει ολόθερμα τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής και μέσα από το ρόλο της προτρέπει όλες τις τράπεζες να τις υιοθετήσουν και να θέσουν φιλόδοξους στόχους. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από την κατεύθυνση κεφαλαίων σε δράσεις, που αποφέρουν θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την καθοδήγηση των πελατών του στην ορθή διαχείριση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου δήλωσε: «Στην Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβανόμαστε ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την υιοθέτηση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής και δηλώνουμε ότι μαζί με άλλες Τράπεζες από όλο τον κόσμο, με τους πελάτες μας, τους μετόχους μας, τους επενδυτές και τους κοινωνικούς εταίρους, θα εργαστούμε για μια βιώσιμη οικονομία, για ένα καλύτερο αύριο, για εμάς και τις μελλοντικές γενιές».

Τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς που ήδη έχει ενσωματώσει στη στρατηγική επιχειρηματικές επιλογές συμβατές με τους διεθνείς στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου επισημαίνοντας: «Στην Τράπεζα Πειραιώς, υποστηρίζουμε έμπρακτα και ολοκληρωμένα επιχειρηματικούς τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Εξοικονόμηση Ενέργειας και η Ευφυής Γεωργία και ενθαρρύνουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντίστοιχο προσανατολισμό, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων εργαλείων χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και σύγχρονων συμβουλευτικών υπηρεσιών.».

Για τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής και τις προκλήσεις της προσαρμογής, που καλείται να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας διεθνώς, μίλησε σε ζωντανή σύνδεση από τη Γενεύη και την έδρα του UNEP FI, η κα Simone Dettling, επικεφαλής της ομάδας Τραπεζών του UNEP FI και συντονίστρια των 28 τραπεζών που συνδιαμόρφωσαν τις Αρχές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι τραπεζών, ερευνητικών οργανισμών, δικτύων βιώσιμης ανάπτυξης παραγωγικών φορέων, διεθνών ελεγκτικών οίκων.


A Story About