Επιχειρείν

Ιστορίες Συμβολαιακής Γεωργίας - Το δικό μας γάλα…Ελάςς

Ιστορίες Συμβολαιακής Γεωργίας - Το δικό μας γάλα Ελάςς | Piraeus Bank Blog

10 Ιουνίου 2019 | 5'
Ανάσα ρευστότητας στους κτηνοτρόφους από τη Συμβολαιακή Γεωργία της Τράπεζας Πειραιώς

Η αρχή έγινε πριν από επτά χρόνια. 132 αιγοπροβατοτρόφοι από την ορεινή Ελασσόνα αναζητώντας διέξοδο από την οικονομική κρίση ενώνουν τις δυνάμεις τους το 2012. Ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς» είναι πλέον γεγονός και ιδιαίτερα δυναμικός.

Οι κτηνοτρόφοι –επιχειρηματίες δεν περιορίζονται στη συλλογή του γάλακτος και την πώλησή του σε γαλακτοβιομηχανίες. Φέρνουν στην αγορά το «Γάλα Ελάςς». Δημιουργούν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά, καθώς την τιμή πώλησης του γάλακτος τους στις γαλακτοβιομηχανίες ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας.Ο Συνεταιρισμός πήρε την τεχνογνωσία από τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα. Επιπλέον, συνεργάζεται με τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, με τον οποίο έχουν υπογράψει συμβόλαιο για την προμήθεια των δημητριακών, της ζωοτροφής για τα αιγοπρόβατα.

Το αιγοπρόβειο γάλα του Συνεταιρισμού αποτελεί την πρώτη ύλη κυρίως για την παραγωγή της φέτας, αλλά και σκληρών τυριών, όπως το γίδινο. Η ετήσια παραγωγή τους από τις 101 κτηνοτροφικές μονάδες ανέρχεται κατά μέσο όρο στους 7.500 τόνους αιγοπρόβειο γάλα και σε 20.000 με 30.000 αρνιά και κατσίκια, που καταναλώνονται εντός της χώρας.

Το υψηλό κόστος της κτηνοτροφίας οδήγησε και τους 150 κτηνοτρόφους του Συνεταιρισμού στο πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς. Η ένταξη στο πρόγραμμα «Βοηθάει στη ρευστότητα του Συνεταιρισμού, καθώς και των παραγωγών, κατά τις χρονικές περιόδους που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για την προμήθεια των ζωοτροφών» επισημαίνει ο κ. Γκουγκουλιάς και προσθέτει «Γενικότερα, βοηθάει στον παραγωγικό τομέα διότι υπάρχει μια ομαλή ροή ρευστότητας όλη την χρονιά, με αποτέλεσμα την καλύτερη τιμή σε προμήθειες ζωοτροφών».