Επιχειρείν

Ιστορίες Συμβολαιακής Γεωργίας - Το Ηλιοστασιο της Κρητικης Γης

Ιστορίες Συμβολαιακής Γεωργίας - Το Ηλιοστασιο της Κρητικης Γης | Piraeus Bank Blog

11 Ιουνίου 2019 | 5'
Οι Εποχές αλλάζουν μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς

Δυο αξάδες (ξαδέλφια) από την Κρήτη δημιούργησαν το δικό τους ηλιοστάσιο. Σε μια έκταση 15 στρεμμάτων μεγαλώνουν εδώ και μια εξαετία αρωματικά φυτά και βότανα της ελληνικής γης: ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, λεμονοθύμαρο, δίκταμο, τσάι του βουνού, ματζουράνα, βασιλικό, φασκόμηλο, δυόσμο, μέντα.

Ο Κώστας και ο Γιάννης Φραγκιαδάκης, επέλεξαν τη γη, τον αέρα και τον ήλιο που αγκαλιάζει το νησί τους. Ονόμασαν την προσπάθεια τους «Ηλιοστάσιο» θέλοντας να δώσουν το στίγμα των Εποχών που αλλάζουν. Οι αυξημένες ανάγκες σε προϊόντα τους οδήγησε στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. «Η Συμβολαιακή Γεωργία συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Οι παραγωγοί καλύπτουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα, τα οποία είναι αυξημένα κυρίως τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και εξασφαλίζουν την πώληση των προϊόντων τους» επισημαίνει ο κ. Γιάννης Φραγκιαδάκης.

Ο 31χρονος Γιάννης είναι γεωπόνος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη.

Ο 35χρονος Κώστας πτυχιούχος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου, μεγάλωσε στην Αθήνα, την οποία εγκατέλειψε για την Κρήτη.

Το 2014 προχώρησαν στη δική τους μεταποιητική μονάδα. Και από πέρυσι δημιουργούν μίγματα, τα οποία απέσπασαν σημαντικά βραβεία στο μεγαλύτερο εθνικό διαγωνισμό ποιότητας τροφίμων, τον TasteOlympAwards.

«Εχουμε μια παραγωγή περίπου 2.800 κιλών» μας λένε ο Γιάννης και ο Κώστας Φραγκιαδάκης σημειώνοντας ότι «Αν και η οικονομική κρίση δεν μας βοηθά, τα προϊόντα μας βρήκαν ανταπόκριση. Για το λόγο αυτό δημιουργούμε συνεργασίες με παραγωγούς της περιοχής, ώστε να αυξήσουμε τις ποσότητες».

«Στην επιχείρηση δίνει τη δυνατότητα για καθετοποίηση της παραγωγής. Οι συνεργάτες εφαρμόζουν την ίδια καλλιεργητική μέθοδος» συμπληρώνει ο κ. Κώστας Φραγκιαδάκης.

Τα προϊόντα Iliostasio πωλούνται εγχώρια, καθώς και στην Ευρώπη (Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και Κύπρο).