Επιχειρείν

Ιστορίες Συμβολαιακής Γεωργίας - Η γκουρμέ φέτα από τον Όλυμπο

Ιστορίες Συμβολαιακής Γεωργίας - Η γκουρμέ φέτα από τον Όλυμπο | Piraeus Bank Blog

4 Ιουνίου 2019 | 5'
Η γκουρμέ φέτα από τον Όλυμπο
Συμβολαιακή Γεωργία της Τράπεζας Πειραιώς για τους κτηνοτρόφους

Δεκατέσσερις νεαροί κτηνοτρόφοι από το μυθικό βουνό των θεών του Ολύμπου αναζητούν διέξοδο από την οικονομική κρίση και το 2014 ενώνουν τις δυνάμεις τους προχωρώντας στη δημιουργία του πρότυπου Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου. Στη συνέχεια δημιουργούν τη δική τους τυροκομική μονάδα αξιοποιώντας τα μυστικά της ελληνικής φέτας, που τους έχουν μεταδώσει οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

Τα 60.000 γιδοπρόβατα που βόσκουν ελεύθερα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων τους δίνουν το γάλα, την πρώτη ύλη παραγωγής εκλεκτών προϊόντων, που φθάνουν στις αγορές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Δυτικής Μακεδονίας, της Λάρισας, της Αθήνας. Σχεδόν το 30% της συνολικής παραγωγής τους, που ξεπερνάει τους 170 τόνους ετησίως, φθάνει σε ντελικατέσσεν της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας.

Το μεράκι των κτηνοτρόφων μας δίνει ποιοτικά προϊόντα, τα οποία έχουν διακριθεί. Τη φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τη φέτα ΠΟΠ για σαλάτα. Το “Feta Cheese for Greek Salad with herbs from Olympous” ή «Φέτα βοσκός για ελληνική σαλάτα με βότανα του Ολύμπου». Ένα γκουρμέ προϊόν, που συνδυάζει τη φέτα «βοσκός» με παρθένο ελαιόλαδο και βότανα της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου.

Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αποτελεί πρώτο μέλημα για τους κτηνοτρόφους του Συνεταιρισμού. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί και η δημιουργία Ομάδας Γάλακτος από κτηνοτρόφους της περιοχής, η οποία προμηθεύει με γάλα τον Συνεταιρισμό. Από τα πρώτα τους βήματα οι κτηνοτρόφοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν προβλήματα ρευστότητας.

Εκτός από τη φέτα παράγουν κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, μυζήθρα, ξινοτύρι, γιαούρτι πρόβειο, βούτυρο, βοσκοτύρι (παραδοσιακό αλοιφώδες τυρί από κατσικίσιο γάλα). Ο Συνεταιρισμός πουλάει και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελιές, κρασί, λικέρ, μέλι, τραχανά, τσίπουρο, ζυμαρικά.