Επιχειρείν

Η Συμβολαιακή Γεωργία Άλλαξε τον Αγροδιατροφικό Τομέα

Η Συμβολαιακή Γεωργία Άλλαξε τα Δεδομένα στον Αγροδιατροφικό Τομέα | Piraeus Bank Blog

7 Ιουνίου 2019 | 5'
Η Συμβολαιακή Γεωργία Άλλαξε τα Δεδομένα στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί την κεντρική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς μέλημα της είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς άλλαξε τα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα όταν το 2013 υλοποίησε το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας. Το Πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας διευρύνθηκε με τη Συμβολαιακή Τραπεζική Αγροεφοδίων και τη Συμβολαιακή Τραπεζική Ξενοδοχείων, ενώ επεκτάθηκε και στο λιανεμπόριο.

Μέχρι σήμερα στη Συμβολαιακή έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 25.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα και περισσότερες από 300 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί, που επωφελήθηκαν με χρηματοδοτήσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 50 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 75 χώρες εισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην Ελλάδα.

Αν και το ζητούμενο από πλευράς αγροτών και επιχειρήσεων ήταν η ρευστότητα, η Τράπεζα Πειραιώς, με βάση το συμβόλαιο που συνάπτει ο παραγωγός με την επιχείρηση/συνεταιρισμό εξασφάλισε πέραν της χρηματοδότησης και την πώληση και την πληρωμή της παραγωγής τους συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Πώς λειτουργεί η Συμβολαιακή; Ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος ή ο αλιέας συνάπτει μια συμφωνία με μια επιχείρηση ή ένα συνεταιρισμό, όπου θα παραδώσει το προϊόν του, την ελιά, το σιτάρι, το γάλα, τα ψάρια και δεκάδες άλλα που παράγει η ελληνική γη και ευρύτερα ο αγροτικός τομέας.

Η Τράπεζα παρέχει ρευστό στον αγρότη/αλιέα μέσω της Κάρτας Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, αλλά και της Συμβολαιακής Αλιείας, με την οποία αγοράζει σπόρους, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, αλιευτικά εργαλεία πληρώνει το πετρέλαιο στο βενζινάδικο, τη συντήρηση των αλιευτικών σκαφών, τις ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για αγροτική χρήση, το αγροτικό νερό, την έκδοση εργοσήμου για την πληρωμή εργατών γης και άλλα έξοδα της εκμετάλλευσής του.

Για την επιχείρηση, η Τράπεζα εγκρίνει κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο όταν έρχεται ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών. Η επιχείρηση μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποκλειστικά και μόνο για να πληρώσει τους αγρότες –προμηθευτές. Οι επιχειρήσεις –συνεταιρισμοί εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε ποιοτική πρώτη ύλη κι έτσι μπορούν να είναι συνεπείς σε συμφωνίες και ρήτρες για την παράδοση των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα, προγραμματίζουν τις πληρωμές τους.