Επιχειρείν

Ιστορίες Συμβολαιακής Γεωργίας - Η αγριελιά

Ιστορίες Συμβολαιακής Γεωργίας - Η αγριελιά | Piraeus Bank Blog

4 Ιουνίου 2019 | 5'
Εξωστρέφεια μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς

Το χρυσάφι της ελληνικής γης είναι η αγριελιά της. Το δέντρο που δεν το αγγίζει ο δάκος. Οι ελαιοκαλλιεργητές από τα Μεσκλά Χανίων αναβιώνουν την αγριελιά.

Όλα ξεκίνησαν μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που εξαφάνισαν τα λιοστάσια. Από τις καμένες ρίζες άνθιζαν οι αγριελιές. Το δέντρο που μπόλιαζαν οι γονείς και παππούδες τους σε τσουνάτες και κορωνέικες.

Η ιδέα δεν άργησε να έρθει: η εκμετάλλευση του δέντρου που τους έδινε η ίδια η φύση, χωρίς μπολιάσματα. Πέρασαν μια περίοδο ερευνών και διαπιστώνοντας τα πλεονεκτήματα του πήραν τη μεγάλη απόφαση: «Να παράγουμε το λάδι που μας δίνει η ίδια η φύση», όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσκλών Χανίων κ. Μανούσος Βουλγαράκης προσθέτοντας ότι «Η αγριελιά πλεονεκτεί έναντι όλων των άλλων ποικιλιών, καθώς δεν προσβάλλεται από δάκο και παράγεται χωρίς ψεκασμούς και λιπάσματα».

Κίνητρο για τους παραγωγούς αποτέλεσε και η ένταξη στο αναπτυξιακό κοινοτικό πρόγραμμα 618/2014, το οποίο προβλέπει επιδότηση 10 ευρώ για κάθε δέντρο. Έτσιέκαναν το μεγάλο βήμα, την παραγωγή ελαιολάδου από αγριελιά σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΒΕΑ.

Από τα λιοστάσια της Μάνης το ελληνικό λάδι φθάνει στα ράφια των γκουρμέ καταστημάτων της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ευρώπης. Το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, καθώς καλύπτει πάνω από το 10% της αξίας της συνολικής αγροτικής παραγωγής.

Στα επενδυτικά σχέδια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελαιοπαραγωγών συνδράμει η Τράπεζα Πειραιώς με το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας δίνοντάς τους ανάσα ρευστότητας και στόχο τη διατήρηση της ποιότητας. Και στην περίπτωση των ελαιοκαλλιεργητών από τα Μεσκλά η ποιότητα είναι η υψηλότερη, καθώς το προϊόν παράγεται χωρίς καμία παρέμβαση, ψεκασμούς και λιπάσματα. Στόχος σε κάθε περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς είναι το ελληνικό ελαιόλαδο να παραμείνει το ισχυρό brandname στη διεθνή αγορά ανεβάζοντας την αξία του στο διεθνές χρηματιστήριο ελαιολάδου και το κυριότερο να καρπωθεί η χώρα την υπεραξία του «χρυσού υγρού».