Επιχειρείν

5 Καινοτόμες Startups που Ξεχωρίζουν στην Αγροδιατροφή!

5 Καινοτόμες Startups που Ξεχωρίζουν στην Αγροδιατροφή | Piraeus Bank Blog

27 Ιουνίου 2019 | 5'

Υποπροϊόντα ψαριού μετατρέπονται στη πούδρα γεύσης Prosper. Από το τυρόγαλο προκύπτει το αντικαρκινικό, αντιθρομβωτικό και αντιφλεγμονώδες έλαιο GLA. Το Fibro-I μονώνει τις κυψέλες σώζοντας σμήνη μελισσών. Οι έξυπνοι μετρητές Smart Meter Anywhere δίνουν ενέργεια σε αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών. Το Chloe Irrigation System ελαχιστοποιεί τη σπατάλη νερού στην αγροτική χρήση.

Πέντε καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή είναι οι νικητές του 1ου διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge” του Προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Μέγας δωρητής του ευρύτερου προγράμματος και του “Trophy – Τροφή Challenge” είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ Χρυσός Χορηγός του Διαγωνισμού η Τράπεζα Πειραιώς.

Στην πανηγυρική εκδήλωση του τελικού που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2019 στο Μουσείο Μπενάκη, ανακοινώθηκαν οι νικητές:

*PROSPER. 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Foodtech. Η πούδρα από υποπροϊόντα ψαριού πλέον των 1.200 τόνων ετησίως από τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, ενισχύει τη γεύση των φαγητών.

*OILWAY. 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Foodtech. Η αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων ξεκίνησε με το τυρόγαλα, από το οποίο προκύπτει το αντικαρκινικό, αντιθρομβωτικό και αντιφλεγμονώδε έλαιο πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, το GLA.

*SMART METER ANYWHERE. 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Agritech. Οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας, με λογισμικές πλατφόρμες βάσει της αρχής Pay-as-you go, απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές και παραγωγικά φορτία σχετικά με τη γεωργία στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως στην αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

*FIBRO-I και CHLOE IRRIGATION SYSTEM. 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Agritech για δυο ομάδες: Το Fibro-I είναι ένα συμπληρωματικό υλικό μόνωσης της μελισσοκομικής κυψέλης, με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των μελισσών και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Το Chloe Irrigation System ελαχιστοποιεί τη σπατάλη νερού στην αγροτική χρήση και επιτρέπει στο χρήστη του να ελέγχει τις καλλιέργειες εξ αποστάσεως, καθώς ο αγρότης έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαχείριση των χωραφιών του.

Οι πρώτοι νικητές κάθε κατηγορίας κέρδισαν εκπαιδευτική επίσκεψη διάρκειας 5 ημερών, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις Η.Π.Α., ενώ θα επωφεληθούν και από εξατομικευμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Endeavor Greece, διάρκειας ενός έτους. Οι 5 νικητές κέρδισαν επιπλέον ειδικά προνόμια και απευθείας συμμετοχή στους τελικούς του παγκόσμιου διαγωνισμού αγροδιατροφής και τεχνολογίας Future Agro Challenge, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο διαγωνισμός "Trophy – Τροφή Challenge", υλοποιείται από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και με την υποστήριξη των Industry DisruptorsGameChangers (ID-GC) και της Πρεσβείας των Η.Π.Α.